избор на врата

Избор на душ кабина за банята: Удобство и красота, събрани в едно.

Модерните душ кабини вече се превърнаха в неделима част от интериора на повечето съвременни бани. Те се предлагат в забележително изобилие от форми, цветове и функции, което е чудесно. За да не се случи обаче така, че след като веднъж сте избрали модел и сте го монтирали, впоследствие да съжалявате, добре е предварително да сте запознати с някои по-основни неща.

Многообразието от модели включва душ кабини с квадратна, елипсовидна, правоъгълна или неправилна форма. Коя от всички да изберем? Това ще ни подскаже не само личното предпочитание, но и възможностите, които предлага конкретната баня. Важно условие при избора на най-подходящата душ кабина е формата на банята, както и нейните специфични архитектурни особености. Ако Вашата баня е например дълга и тясна, едва ли бихте искали да я стесните още повече с някоя кръгла душ кабина, позиционирана по средата. Ако се случи така, че ширината е малка, вероятно най-добрият избор би бил да се спрете на правоъгълна душ кабина, по възможност с размерите на тясната страна на стаята. По този начин най-отдалечената зона ще се превърне в зона за къпане, а останалата част от банята ще изпълнява други функции – там ще обособите зоната на мивката, ще поставите шкафове, вана или други мебели.

Когато правите избора, погрижете се душ кабината да е с такива размери, че да прилепва плътно до стените. Всяко малко пространство, което оставите между нея и стената, ще Ви затруднява много с почистването, а и там несъмнено най-редовно ще се събират доста нечистотии.

Ако Вашата баня е квадратна, то тогава душ кабината може да бъде във всяка една форма, стига размерът да бъде съобразен със свободното пространство. По принцип интериорните дизайнери съветват да използвате пълноценно всякакви ниши, ако има такива. В случай обаче, че няма, то тогава разпределете зоните в зависимост от площта. Ако сте избрали овална душ кабина, тогава ъгълът или ъглите, който се образуват съответно от едната или двете страни, може да бъде обзаведен с етажерка или колона за баня. Такава подредба ще Ви спести пространство, а и всички дребни аксесоари ще са под ръка, в близост до зоната за къпане.

Ако банята е правоъгълна и просторна, също може да си позволите душ кабина във всяка една предпочитана форма. Обособете зона за вана, за мивка, както и подсигурете достатъчно пространство за съхранение, за да не се налага всички аксесоари да бъдат на показ и да се създава излишно усещане за безпорядък. Един добре подреден шкаф за баня е много по-ефективен, отколкото открита етажерка, с разнообразни принадлежности по нея, които да събират прах и да  се нуждаят от повече време за поддръжка и почистване.

Ако банята е правоъгълна и малка, то тогава може да изберете по-компактен модел душ кабина. Добра идея е също, да обзаведете помещението с душ кабини с плъзгащи врати. Това винаги е полезно за спестяване на пространството, а и не можем да отречем, че изглежда доста стилно.

Comments for this post are closed.