Стъклени парапети за дома

Особености при избор на стъклени парапети

Стъклените парапети на стълбите са най-добрият тип огради за частни вили и търговски центрове. Те се вписват перфектно във всеки интериор, така че този елемент е подходящ дори за стила на Прованс или офиси.

Изисквания за качество на стъклото за парапетите

Всеки тип стъкло има свои собствени технически изисквания, но има редица параметри, характерни за всички. Използваното стъкло не трябва да е по-тънко от 8 мм. По-точните стойности се изчисляват локално и зависят от местоположението на конструкцията, нейната форма и очакваните натоварвания. Стъклото може лесно да се счупи, ако по време на технологичната обработка се направят грешки и не се направят необходимите измервания по време на приемането на продукта.

Форма на стъклен парапет

Стъклото е доста пластичен материал, така че е възможно да се направи парапет с различни форми. Ето защо дизайнерите обичат да използват такива парапети. Такива защити са чудесни за спираловидни стълбища, тъй като стъклото лесно приема полукръгла форма. Съвременните технологии позволяват производството на изделия от стъкло според дизайна на клиента. Този материал е перфектно комбиниран с вложки от дърво или неръждаема стомана, което позволява да се използва за всякакви интериорни решения.

стъклен парапет със стъклени стълби

Как да направите извито стъкло за парапета

Процесът на изработка на извита стъклена ограда се нарича огъване. Цялата процедура се състои от 3 технологични стъпки:

  • обработка;
  • поберат;
  • залепване на стъклото.

Първо трябва да определите формата на оградата и да я проектирате. Направите стъклен шаблон и след това обработете краищата му. След обработката, моделът се наслагва върху стъклото по специален начин, с който бъдещата ограда се вкарва в пещта. При високи температури стъклото се топи и приема желаната форма, след това се охлажда, но в бъдеще не може да бъде повлиян по никакъв начин механично.

Като се има предвид необичайната форма, процесът на залепване на стъкло също ще бъде труден. Ако направите грешка на етап от производството на триплекс, оградата може да се счупи почти веднага след въвеждането в експлоатация.

Какви цветове могат да бъдат стъклен парапет

  • матирано;
  • млечен непрозрачен;
  • безцветен (оптично бял);
  • витражи;
  • прозрачно зелено;
  • тонизирана.
стъклен парапет на стълбище

Най-лесният начин да направите обикновени прозрачни и безцветни стъкла. При матираното стъкло е по-трудно. За производството му се използват 2 технологии: пясъкоструене или по-скъпо кисело ецване. Но промяна в нюанса на платното е възможна само преди преминаване на процедурата за огъване. Ако клиентът иска да промени цвета на оградата, след като му придаде определена форма, ще бъде невъзможно.

Comments for this post are closed.