Хубава гледка на парапет

Парапети за стълбище

Право или извито, всяко стълбище се нуждае от парапет, за да бъде завършено. От Вас зависи дали искате просто защита или естетически нюанс към интериора. Такъв е бил и пътят на парапета – първоначално е предпазвал, а по-късно се е превърнал в обект на архитектурен подем.

Дизайн на парапетите

Вътрешните парапети се предлагат главно в един дизайн – едностранни. В редки случаи и когато това е необходимо парапетите имат огледално разположена ръкохватка, която се инсталира на отсрещната стена. Това обикновено се прави в домове, където живеят деца или възрастни хора, включително обществени сгради.

Кръгови стълби със стъклени парапети

Дървени парапети

Класически интериорни парапети, без които не може всяка къща. Този вид се комбинира както с дървено стълбище, така и с метално. Дървените парапети предлагат всичко, което може да искате – красив външен вид, масивност, стабилност, издръжливост. Елементите задължително са струговани.

Структура на дървените парапети

Тези парапети имат ръкохватка, решетки, подпорка и цокъл, също като познатите ни алуминиеви парапети. Решетките в повечето случаи са обикновени, но могат да имитират средновековни балюстри, като най-честата форма е тумбеста в центъра. По-модерните решетки са широки и изрязани с определени форми, рисувайки картина. Ръкохватките също са уникални – могат да бъдат кръгли, с вид на корона и всякакви подобни вариации. В старите къщи ръкохватките често завършват с някаква извивка с дърворезба, като глава на лъв.

дървен парапет на открито

Метални парапети

Първите парапети са били метални, а в наши дни те си остават и най-търсените. В миналото желязото и чугунът са били предпочитани метали. Днес фабриките работят почти изцяло с алуминий и неръждаема стомана (инкасови парапети), докато традиционните модели могат да се открият рядко или да се изработят по поръчка. Фактите говорят ясно – алуминиеви парапети има навсякъде.

Видове метални парапети

– индустриални – предлагат се във всякакви разцветки, предимно в сребристо сиво. Алуминиеви парапети има под формата на метални тръби, извити на места. Виждате ги всеки ден в метрото. Не се отличават кой знае колко, но са издръжливи и се почистват лесно. Можете спокойно да ги ползвате дори за банята си. Подходящи са за каменни стълбища, с плочки или метални, но не и за дървени.

– класически – тук има три подвида: викториански, джорджиански и едуардиански. Всичките са английски и са изработени от желязо. Характерното за тях е, че са боядисани в черна, матова боя и имат богатото разнообразие от декоративни елементи, които запълват пространството между ръкохватката и цокъла. Ще се изненадате приятно каква коренна промяна ще настъпи в дома Ви, ако се спрете точно на тези парапети, защото класическите модели са все още актуални и се вписват във всяка обстановка.

Метални парапети

Модерни парапети

Независимо от какъв материал са направени, те разчитат на едно – простота. За домовете с високи тавани могат да се ползват дълги и ситно наредени решетки за парапета. Всъщност, съществуват алуминиеви парапети без ръкохватки – те свързват тавана с пода. Почти няма нова сграда, която да не използва парапети със стъклени крила. Стъклените панели заместват решетките. Подобни се слагат дори на балконите. Интересна алтернатива са металните въжета. Ползват се както за интериотни парапети, така и за екстериорни. Едни от най-необичайните и модни парапети са стените от стъкло, като те нямат нито рамка, нито ръкохватка.

Comments for this post are closed.