баня

Прегради за баня – избор на аксесоари

Сред изобилието от продукти за цялостно оформление на баня (като душ кабини, паравани за баня и т.н.), насочваме вниманието си конкретно към душ прегради и съпътстващите ги аксесоари и обков.
Разбира се , всеки един от магазините , предлагащи тези продукти има различна насоченост към нисък ,среден или висок клас обков , което определя качеството и издръжливостта на преградите в по-дългосрочен план! Ние от своя страна , с риск да прескочим по-бюджетните предложения , ще разгледаме аксесоарите- между среден и висок клас такива.

Модерна баня

1.Укрепващи елементи-изработени предимно от алуминиев,неръждаем материал :

 • Укрепващ лост – има основна функция в укрепването на стъклото в горната му част.Може да бъде по очертание , на 45’ , вертикално или хоризонтално разположен , в зависимост от техническото изпълнение на преградата и необходимостта от укрепване , предвид вида преграда. В повечето от случаите като допълнителен елемент се поставят и конектори стена/стъкло . Лостът може да бъде различен като форма –тръба, шина, квадрат….
 • Подови държачи – постига се красив завършек на стъклото в долния му край, имат също укрепваща функция, но не са задължителен елемент – биха могли да бъдат заменени с  П-образен профил в долния край към пода, с който се постига по-добро уплътняване.
 • П-образен профил – осъществява връзката между стъклото и стената, както и стъклото и пода(конкретно стационарните, пасивни стъкла). Играе ролята на стъкло-държател и уплътнител. Може да бъде хромиран или черен.

2. Панти – те от своя страна, също изработени от неръждаеми материали, могат да бъдат хром и графит, като е добре да имат отношение към цвета и формата на укрепващите елементи – лост и профил.

 • Летящи панти – биха могли да бъдат със захват директно за стената или за стационарното стъкло, както и на 90’/135’/180’ . Предлагат се като по-добрият вариант при монтаж на душ прегради, монтирани, посредством панти.
 • Шарнирни панти – предлагат се като по-бюджетният вариант, имат разбира се същата функция, но с първите се постига повече стабилност.
 • Панти тип хармоника– използват се главно при този тип преграда за баня тип хармоника , като по-нестандартно решение. Отново със захват за стената или за стационарното стъкло в зависимост от ситуацията.

3. Дръжки – разбира се най-широко е предлагането в тази категория, като отново има избор между различни форми и цвят(хром, графит):

 • Дръжка тип топка, гъба или цилиндър – е Вашият избор, ако сте любители на кръглите форми, още повече ако и укрепващият лост е тръба.
 • Дръжка тип квадрат или кубче-пасва идеално на квадратен лост или шина.
 • Дръжка тип мида ( кръгла или квадратна ) – с по-плоска форма, в сравнение с топка и гъба. Избират се обикновено при прегради с плъзгащ механизъм, които не са предмет на днешната тема.
 • Дръжка тип тръбна / правоъгълна – може да бъде вертикално и хоризонтално разположена, според Вашето предпочитание. Предлага с различни размери.
 • Дръжка тип хавлия – най-популярната на пазара през последните години, има малко по–груба визия, но има и своето предназначение, което се досещате, предвид името и.

 

Сами се убедихте , че има върху какво да се помисли и момента с аксесоарите за Вашата душ преграда никак не е за подценяване ….и все пак не забравяйте , че ефектът е в детайла и в малките неща!

Comments for this post are closed.