Stuklena sistema Ameliq

Стъклени системи типове

Под общото наименование стъклени системи стоят няколко основни типа остъкления, които се разделят на стационарни, отварящи се с врати, подвижни (плъзгащи се) и сгъваеми. Тези системи имат широко приложение в най-различни обекти, като например къщи, апартаменти, офиси, ресторанти и т.н. Подредени по търсене, най-напред бихме поставили подвижните, стъклени системи с плъзгащи механизми.

Една от най-разпространените стъклени системи за остъкляване е системата СЛАЙДЪР.

Това е композиция от алуминиеви профили – стъкло – държатели, алуминиеви долна и горна водещи релси, вертикални уплътнители с четка за уплътнение и дръжки. Монтирана, системата изглежда по следния начин: в горната част на отвора се поставя алуминиева релса с 5 отделни камери, където се движат горните стъкло-държатели с монтирани на тях хоризонтални колички, които подпомагат движението на крилата и в същото време предпазват стъклото от изкривяване и клатене.

В долната част на отвора се поставя долна релса с 5 водача, която е основната в случая. По нея се движат вертикални колички, които са прикрепени за долни стъкло-държатели в които е поставено стъклото. В двата края на система се поставят вертикални релси, където се събират крилата. Между стъклата са поставени вертикални алуминиеви уплътнители с четка, които имат за цел да спират вятър и в същото време подпомагат движението на крилата. Дебелините на стъклата използвани за този тип системи са 8 и 10 мм.

Stuklena-sistema_Agnes

Габаритите на тази система естествено не са безкрайни, но можем да преградим много голяма отворена част било то в офис, ресторант или веранда. Максималната височина, която можем да постигнем е габарит на крилото 3 метра и ширина не повече от 1 метър. Според производствения си вид, тази система е предназначена да има максимум 5 подвижни крила, които като вагонна железопътна композиция са закачени едно за друго и при експлоатация, те се водят заедно и се събират в една от страните, едно до друго. По този начин, ние успяваме да постигнем почти целия светъл отвор, който сме имали преди преграждането.

При различните дадености, след правилно проектиране, системата може да се раздели и на максимум 10 подвижни крила, които се движат 5 на 5 в 2-те различни посоки и в средата се срещат крилата, които в случая се наричат врати и имат дръжки.

Най-често този тип системи имат приложени във външните части на ресторанти, веранди на еднофамилни къщи и в остъкляването на тераси. В редки случаи се използват и в преграждането на големи офис помещения, където с цел енергийна ефективност се разделят няколко отделни офиса.

Comments for this post are closed.